Morgenfrue

BOTANIK

LATINSK NAVN

Calendula officinalis

DANSKE NAVNE

Morgenfrue, calendula

FAMILIE
Asteraceae

OPRINDELSE
Middelhavsområdet

PLANTENS GENIALITET: FORFØRELSE

Mark med morgenfruer i La Gacilly, Frankrig ©François Lacour

VORES PLANTES OPRINDELSE

Morgenfruen har været dyrket på Yves Rochers marker i La Gacilly i Bretagne siden 1979 og er blevet et symbol. Den sås direkte på marken i marts og april og høstes ved blomstringen i juli. Blomsternes stærkt orange-gule farve har gjort de magnifikke blomstermarker kendte i byen. Den har tilpasset sig det lokale klima og behøver ikke at blive vandet, og som alle planter i La Gacilly dyrkes den økologisk. Yves Rocher foretrækker den dyrkede morgenfrue fremfor vild morgenfrue, fordi den har større blomster, som indeholder mere af de aktive ingredienser.

Høst af morgenfrue i La Gacilly, Frankrig ©François Lacour

PLANTENS GENIALITET: FORFØRELSE

Morgenfruen følger solens gang. Den trækker sig sammen om natten, og folder sig ud, når solen står op. Det er på dette tidspunkt, at den bruger sine blomsterblade, der er formede som tunger, til at lokke insekter til sig. (...)Insekterne sætter sig på de tubeformede blomster, en hanblomst eller en hunblomst, og overfører pollen fra en morgenfrue til en anden og sørger således for blomstens for mering.

VORES EKSTRAKT

Når håret udsættes for forskellige miljøfaktorer, mister det sin glans og sin blødhed. Morgenfruen, som både er en prydplante og en medicinalplante, bruges traditionelt for sine blødgørende egenskaber og er kendt for sine beroligende og antioxidante egenskaber.

Yves Rochers forskere har udviklet en metode til udvinding af morgenfruens aktive ingredienser, som gør det muligt at kontrollere hele processen, fra blomstermarkerne til produkterne. (...)Tests på shampooen i produktserien Botanical Expertise Hair – Shine, som indeholder morgenfrue, viser, at efter fire ugers brug synes 80 % af kvinderne, der har brugt produktet, at deres har er blevet silkeblødt, og 88 % synes, at det er blevet blankt*.

*Tester in vivo

MORGENFRUE I VORES PRODUKTER

LÆS MERE